Как да запазим цветята максимално свежи – съвети

22 Feb

250225_280449732055597_888583548_n

ЦВЕТЯТА У ДОМА

За по-голяма трайност на отрязания цвят, трябва да се спазват следните условия:
• Цветовете да се отрязват малко преди пълното им разцъфтяване
• Цветовете да се отрязват рано сутрин, когато са най-жизнени
• Цветовете да се отрязват с дълги дръжки, за да има по-голям запас от хранителни вещества.
• Отрязването става с остро ножче, за да не се мачка стъблото
• Дръжките на поставените във вода цветове да се подрязват периодично, за да не загнива отрезът
• Водата във вазата да се сменява поне през ден.
Цветя, които пускат млечен сок се подрязват във вода, защото сокът се втвърдява, намалява проводимостта на стъблото, заради което, растението увяхва.
• Когато цветовете имат твърда дръжка , се прави надлъжен разрез от долната част на стъблото, за да се улесни поемането на вода.
• Дръжките на цветоносните клончета от храстовиден или дървовиден произход, се начукват от долната част на 4-5 см., докато се превърнат във влакна.
• Трайността на отрязания цвят се увеличава и от някои вещества, разтворени във водата. Тях можем да набавим от цветарските магазини, или да ги приготвим сами :
Такива са : Захар – половин чаена лъжичка на литър вода, или глюкоза – 1% разтвор, или глицерин – 2% разтвор, или аспирин – една таблетка на литър вода.
• Голяма трайност имат онези цветя, които се вкореняват във вазата, като здравец, бръшлян и т.н.
• За трайността на отрязаните цветове оказва влияние и комбинацията на цветята във вазата. Например момината сълза съкращава трайността на теменугата, а розите, карамфила и кремовете траят по-малко време, когато са смесени с други цветя, отколкото ако са в отделен букет.
• При нужда да се ускори разцъфтяването на отрязания цвят, към водата се добавят вещества, намерени в цветарските магазини, или приготвени от нас – на 4 литра вода се добавят 2 чаени лъжички селитра или 2 чаени лъжички спирт, в който е разтворен малко нишадър.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: