Ваниловата орхидея – факти и разпространение

13 Apr

Области на разпространение и описание на екзотични растения – ваниловата орхидея

 

Екзотичните орхидеи – това са цветята, които  в продължение на векове  възхищават жителите на Изтока и Запада със своята несравнима красота.

Може би не всеки знае, но в семейството им има един представител, който  се използва като известна подправка – това е ванилията. Получава се от ваниловата орхидея (Ванилия planifolla), естествено отглеждана в Централна и Южна Америка и Западна Африка. Дивата ванилова орхидея е лиана, дълга до 40 м., с продълговати листа и красиви бели или жълтеникави цветове. От нейните възли висят въздушни корени с дължина  до половин метър. Забележителното е, че това растение цъфти на третата година, само за един ден , като цветовете му се опрашват от един вид пчели, или колибри. Поради нарастващата употреба на ванилията е необходимо изкуствено опрашване на ваниловата орхидея.

Как се получава ванилията?

Плодовете на растението се използват за производството на ванилия – за тази цел дългите зелени шушулки се обират още неузрели. След като се съберат, се поставят за няколко минути в гореща вода и се изсушават по специален начин за един месец. Едва тогава те се превръщат в прекрасната, със сладникав вкус и аромат ванилия, която запазва качествата си до 40 години. Заедно с шафрана, чистата ванилия е най-скъпата подправка в света, от която произвеждат не повече от 2000 кг годишно. Плантации за отглеждането на ванилова орхидея съществуват в много региони на света, но за най-добра се счита ванилията, произведена в Мексико, както и в Шри Ланка, и Таити.

Ванилията и кулинарията

Ванилията като подправка се използва при производството на разнообразните сладкарски изделия. Тя също така се прибавя към различните сосове, напитки, супи и т.н. Обикновено се използва ванилов прах, в който чистата ванилия е натрошена и смесена със захар. Приготвеният от нея ванилов сироп се добавя към вече приготвените сладкарски изделия.  Съществува и изкуствено синтезирано вещество с аромат на ванилия – ванилин, но качеството му, разбира се, е  много далеч от оригинала.

Човечеството и ваниловата орхидея

Нейните изключителни свойства са познати на човечеството преди най-малко хиляда и петстотин години. Още в XV век ванилията е била използвана от древните ацтеки за ароматизиране на шоколада. Първият европеец,  който е опитал подправката бил Христофор Колумб по време на четвъртото си пътуване до бреговете на Америка (1502). С нея бил овкусен горещият шоколад, с който местен вожд почерпил великия пътешественик.

Широкото използване на ванилията в Европа започва към началото на 17-ти век, когато тя се използва в производството на сладкарските изделия (което се  прави и до днес). Ванилията има безпрецедентен успех и поради факта, че се възприема като мощен афродизиак и едва ли не панацея за всички болести. Времето развенчало някои от митовете за чудотворните свойства на ванилията, но нейният уникален и изтънчен аромат е познат и запомнен от всички ни.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: